23. 10. 2015.

oo U organizaciji Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala u Zagrebu je od 22.-23. listopada 2015. održana konferencija Hrvatski kvalifikacijski okvir: znanje i kreativnost. Konferenciju je otvorila predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala, prof.dr.sc. Ružica Beljo Lucić. Program konferencije okupilo je domaće i europske stručnjake iz područja obrazovanja, znanosti, tehnologije, umjetnosti i gospodarstva, mlade istraživače i nositelje projekata vezanih uz razvoj i primjenu Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira te više od 200 sudionika. Na konferenciji su sudjelovali članovi projektnog tima projekta Razvoj i primjena HKO u području visokog obrazovanja građevinskih inženjera.

U okviru teme konferencije Predstavljanje projekata vezanih uz razvoj i primjenu HKO-a osam nositelja projekata predstavilo je rezultate svojih projekata, projektne ideje i otvorena pitanja na koja nailaze u provedbi projekta, a među njima i projekt Razvoj i primjena HKO u području visokog obrazovanja građevinskih inženjera koji je predstavila voditeljica projekta doc.dr.sc. Zlata Dolaček-Alduk. Predstavljanje projekata bilo je uvod za panel raspravu „Je li Hrvatski kvalifikacijski okvir doista odgovarajući alat za ostvarenje vizije relevantnog i kvalitetnog obrazovanja ili još jedna u nizu birokratskih reformi?“ Panel rasprava o ovoj temi preispitala je odnos standardiziranosti i fleksibilnosti u konceptu Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira.

Iz rasprava i interakcije između izlagača, uvodničara rasprava, mladih istraživača, nositelja projekata i sudionika konferencije proizašao je Nacrt zaključaka konferencije. Svi materijali s konferencije dostupni su na internetskim stranicama http://www.kvalifikacije.hr/bodrzana-konferencija-hrvatski-kvalifikacijski-okv.